Printre cei mai frecvent gasiti sunt puii de ciuf de padure, care parasesc cuibul timpuriu si stau in tufe sau copaci, cerand noaptea hrana adultilor. Acestia sunt in mod eronat considerati a fi abandonati si preluati din natura. In aceste cazuri (daca pasarea nu este ranita) nu trebuie sa o luam din zona! Daca este pe sol, puneti-o intr-un copac sau o tufa mare, ferita de caini si pisici. Daca este preluata fara motive intemeiate, sunt sanse mari ca nu va supravietui.
Frecvent sunt gasiti puii unor specii comune in parcuri, cum ar fi mierlele, sturzii etc. De asemenea, daca nu sunt raniti, asezati-i pe un copac din apropiere. Aceste pasari ies din cuib inainte sa poate zbura bine si dureaza cateva zile pana se deprind cu zborul. Cat timp sunt incapabili de zbor sunt hraniti de parinti.
Alte situatii delicte sunt cand puii unor specii mai mari (care cuibaresc frecvent pe cladiri, cum ar fi vantureii sau pescarusii) sunt gasiti in dificultate (cazuti intre cladiri) sau in curtile blocurilor sau ale cladirilor. De asemenea, cel mai potrivit lucru este sa fie returnati pe cladirile de unde provin (si eventual adapostiti la umbra) - parintii vor veni cu certitudine sa ii hraneasca. Puii de vanturei sunt gasiti frecvent si sub cuiburile de unde provin, iar in acest caz, daca au deja penele dezvoltate, este suficient sa ii asezam pe copacul unde se afla cuibul, la o inaltime mai mare, daca acest lucru este posibil. Atentie mare cand luati un pui de rapitor, cum sunt vantureii, deoarece va pot rani serios cu ghearele! Cel mai bine este sa ii acoperiti cu o carpa inainte sa ii ridicati si incercati sa ii manevrati cat mai putin.
Cand gasiti un pui de pasare trebuie sa tineti cont de starea in care se afla micutul.
Vedeti articolul in intregime aici